Moda perakendesindeki başarılı yolculuğumuzda çok büyük payı olan Kadın çalışanlarımız başta olmak üzere, tüm kadınların sosyal yaşamlarını ve iş hayatlarını iyileştirmek adına çeşitli inisiyatifler alarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme gayretiyle çalışıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadan kalkınmanın söz konusu olamayacağı bilinciyle bu konuda tutarlı politikalar geliştiriyoruz. KOTON Yönetim Kurulu tarafından imzalanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikamız, eşit fırsatlar sunan bir işveren olarak adil bir ücret ve kariyer politikası izleneceği, kadınlara yönelik iyileştirmelerin ön planda tutulacağının altını çizen birçok önemli maddeyi kapsıyor.

KOTON, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortaklığında oluşturulan Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles) WEP’s‘i Türkiye’de imzalayan ilk şirketler arasında yer alıyoruz.7 Temel Prensipten oluşan WEP’s, özel sektöre, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik mevcut çalışmalarını güçlendirmeleri, kurumsal politika ve programlar geliştirmeleri, bu alandaki çalışmalarını raporlamaları konusunda katkı sağlamayı hedefliyor.KOTON, tüm iş süreçlerinde WEP’s imzacısı olmanın getirdiği sorumluluk ve yükümlülükler ile hareket ediyor. Tüm süreçlerinde aldığı aksiyonları WEP’s taahhütlerine dayandırıyor.

Etki alanımızda dönüşümü başlatmada ve gerçekleştirmede gücünün bilinciyle hareket ediyoruz. Gerek Moda Perakendesi / Hazır Giyim sektöründe geliştirmeler gerekse toplumsal konularda aldığımız inisiyatiflerle sürdürülebilir kalkınma için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirme gayretiyle çalışıyoruz.Toplumsal gelişime katkı sağlamakta en önemli adımlardan biri olan toplumsal cinsiyet eşitliğine özel bir anlam atfediyoruz. Kadınları ekonomik sisteme ve toplumsal hayata dahil etme vizyonuyla, iş gücünün dışında kalan kadınları ekonomik sisteme dahil etmek amacıyla EI Emeği Koleksiyonunu 2016 yılında hayata geçirdik. Bu proje ile kırılgan grupta yer alan kadınların üretim – gelir zincirine dahil edilerek yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve toplumsal hayatta daha aktif yer almalarını hedefliyoruz.

İmzacısı olduğumuz WEPs ilkeleri doğrultusunda kadının güçlenmesine dair yürüttüğümüz çalışmaları “KOTON Paydaşları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği – EŞİTİZ Projesi” ile tedarikçilerimizi kapsayan daha geniş bir ağa taşıdık.Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’nin işbirliği ile gerçekleştirilen Eşitiz Projesi ile toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı artırmayı ve olumlu yönde bir dönüşüm başlatmayı hedefledik.

Eşitiz Projesi, KOTON tedarik zincirinde yer alan firmaların kadın çalışanlarına sağladığı eşitlik ilkesi ile eğitim, kariyer gelişimi ve fırsat eşitliği olanakları, çocuklu çalışanlar için kariyer desteği, anneler için hijyenik şartlarda süt odası, işyerinde tacizin önlenmesi gibi başlıklarla değerlendirmeleri ve iyileştirmeleri içeriyor.

Ev kadınlarının iş hayatına katılımını teşvik etmek için hayata geçirdiğimiz Ev Kadınları Projesi ile yeni iş imkanları yaratıyoruz.
Bu proje ile ev yaşamını önceliklendirmiş olan kadınların iş yaşamına kademeli geçiş yapmalarını sağlamak için part time olarak çalışmalarına imkan sunuyoruz. Kadınlar çalışma gün ve saatlerini haftada 3 gün 5’er saat veya 5 gün 3’er saat olarak kendileri belirliyorlar.Ev Kadınları Projesi kadınlara istihdam sağlamayı ve verilecek eğitimler ile kariyer gelişim fırsatları sunmayı, kadınları ekonomik sistemin aktif bir üyesi yapmayı hedefliyor.

Kadınlara yönelik yan haklar ve özel projelerin yanında Kişisel Gelişim, kültür, sanat gibi alanlarda ufuk açıcı iletişim ve paylaşım imkanları sunarken, alanında başarılı isimlerle Kotonluların buluştuğu ilham verici bir ortam yaratmayı önceliklendiriyoruz.Mor Oda Sohbetleri, Kadınlar Günü Haftası boyunca her gün en az 2 konuk konuşmacı ile gerçekleştiriliyor.

Gelenekselleşen bu projeyi, yıl boyunca KOTON Kadınlarına fayda sağlayacak içeriklerle zenginleştiriyoruz. Mor Oda, KOTON’da kadının güçlendirilmesi çalışmalarının en önemli inisiyatiflerinden biridir.

Kapsayacılık ve Çeşitlilik

Koton’da Kadın çalışan oranı %72, Kadın yönetici oranı %54Tüm organizasyonda çeşitliliği kucaklamak, farklılıklardan beslenmek ve çalışanların tüm süreçlere katılımını sağlamak, KOTON’un öncelikleri arasında yer alıyor.

%8 “X” Jenerasyonu
%38 “Y” Jenerasyonu
%54 “Z” Jenerasyon

Koton Love

Bünyemizde sokak hayvanları yararına gerçekleştirdiğimiz barınma, beslenme ve bakım çalışmalarını daha geniş çaplı kurumsal bir yapıya taşıyarak Koton Love Koleksiyonu projesini hayata geçirdik. Koton Love Projesiyle hayvan haklarının korunmasını, sokaktaki can dostlarımızın daha iyi yaşam koşullarına ulaşmasını desteklemeyi amaçlıyoruz. Koton Love Koleksiyonumuzun satış gelirinin maliyet dışındaki bölümü ile sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştiren projeler geliştiriyoruz.

Suya Saygı

Yaşama Saygı manifestomuz doğrultusunda, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları rehberliğinde 2021 yılında sürdürülebilirlik çalışmalarımıza bir yenisini daha ekledik. Yaşam kaynağımız olan suyumuzun her damlasını koruma hedefiyle, Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Milli Sporcu Şahika Ercümen ile birlikte ilkbahar yaz 2021 sezonunda Suya Saygı koleksiyonumuzu hayata geçirdik. Türkiye’nin Better Cotton Initiative (BCI) imzacısı ilk markası olarak, koleksiyondaki tasarımlarımızda “Suya Saygı” anlayışıyla, tamamen doğa dostu materyaller ve çevreci üretim teknikleri kullanıyoruz. Organik pamuk, BCI sertifikalı pamuk, geri dönüştürülmüş ve yüzde 50 su tüketimiyle sertifikalı Lenzing Ecovero Viscose kumaş kullanılarak hazırlanan tasarımlarımızda dikiş iplikleri ve diğer aksesuarlar da doğal ve doğa dostu ürünlerden seçildi. Koton, suya saygı projemiz ile 6. sezonumuzda bugüne kadar toplam 75 Milyon Litre su tasarrufu ve 1 Milyon 155 Bin KG daha az karbon emisyonu sağladık. Sürdürülebilirlik anlayışımızla dünyamızın geleceğine sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Plastiksiz Kaş Projesi

Etki Çemberleri Vakfı’nın UNDP Küresel Çevre Fonu ve yerel mentor olarak Raw Vakfı ile geliştirdiği, Kaş’taki plastik kirliliğine karşı mücadeleyi hedefleyen Plastiksiz Kaş Projesi’nin destekçisiyiz. Projemiz Akdeniz’in incisi Kaş’ta plastik kullanımının ölçümlenebilir şekilde azaltılması, işletmelerin en az yüzde 50’sinin değişime ortak olması ve plastiksizleşme hedeflerine ulaşması amaçlıyor.

Better Cotton

Dünya genelinde pamuk tarımını iyileştirmeyi amaçlayan kar amacı gütmeyen bir program olan Better Cotton’un üyesi olan ilk Türk markası olmaktan gurur duyuyoruz. Better Cotton ile üyeliğimiz aracılığıyla, pamuk topluluklarının hayatta kalmasına ve gelişmesine yardımcı olurken çevreyi korumayı ve yeniden canlandırmayı destekliyoruz. Better Cotton, milyonlarca pamuk üreticisine üretim süreçlerinde verimliliği artırarak daha az su ve daha az zararlı kimyasal madde kullanmalarına rehberlik ediyor.

Better Cotton tarafından sağlanan eğitim, sürdürülebilir pamuk üretim yöntemlerini, suyun etkin kullanımını, toprağın sağlığını ve doğal yapısını korumayı ve üretim süreçlerinde adil, dengeli ve kapsayıcı bir işletme oluşturmayı amaçlayan çok boyutlu bir fayda döngüsü oluşturmayı hedefliyor.

Bugün, Better Cotton’un Türkiye dahil olmak üzere 22 ülkede toplam 2.2 milyon çiftçisi bulunmaktadır.

Better Cotton, tedariği kütle takibi gözetim zinciri modeli aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu, Better Cotton’un fiziksel olarak ürünlere kadar izlenememesi anlamına gelir, ancak Better Cotton Çiftçileri, bizim “tedarik edilen” miktarımıza eşdeğer miktarda talepten faydalanırlar. Koton olarak, 2023 yılında toplam pamuk tüketimimizin %25’ini Better Cotton’dan temin ettik ve 2025 yılına kadar %50’sini temin etme taahhüdünde bulunduk.

2021 ve 2023 yılları arasında tedarik ettiğimiz 5.075,7 ton Better Cotton pamuk ile kazanımlarımız:

  • Better Cotton kaynaklı pamuk tedariğimiz sayesinde yaklaşık 3.349.980 m3 su tasarrufu sağlandı.
  • Better Cotton kaynaklı tedariğimiz sayesinde yaklaşık 2.046 kg pestisit kullanımından kaçınıldı.
  • Better Cotton çiftçileri, Better Cotton kaynaklı tedariğimiz sayesinde yaklaşık 634.466 € ek kar elde ettiler.
  • Better Cotton çiftçilerinin kar artışları, genellikle artan verimler ve/veya girdi kullanımının (örneğin, sulama suyu, pestisit veya sentetik gübre) optimize edilmesi sayesinde gerçekleşir.